måndag 20 februari 2017

Blogg på efterkälke

Tyvärr så har bloggen hamnat på sidan alldeles för länge. Orsak: Studier och facebook. Ja, det blir fort så när det är så lätt tillhands och man är in varje dag. Men nu smög jag in på min hemsida en sväng. Jag ska ta och uppdatera den inom kort. Bara jag får ett litet andningshål i vardagen.
Jag har näst intill gått färdigt Rättsvetenskapliga programmet förutom tre tentor som blivit släpande. Men dessa tre ska jag göra igen i februari och mars.
Denna vårtermin så pluggar jag två kurser i kriminologi. Superintressant. Planerar att söka in till programmet för Utredningskriminolog till hösten. Distans såklart.

Men vad har hänt sedan sist jag bloggade? Vi har tyvärr förlorat en till hund. Petters trippelchampion Exzo fick somna in oktober samma år som Zmilla vandrade vidare (2015). Det var tungt. Speciellt för Petter. Dom två var som ler och långhalm. Enligt Petter den bästa hund han någonsin haft. Exzo opererades för tarmbråck. Läkningen strulade och Exzo fick bakterieinfektion. Jag fick hjälp av en chefsveterinär på annan klinik att vi skulle kräva odling eftersom han kunde ha fått bakterierna på kliniken. Det visade sig att han hade fått tre olika sorters bakterier; två från hund och ett från människa. Det försvann med antibiotika men kom tillbaka igen när kuren var klar. Eftersom läkningen strulade så tappade Exzo muskler och fick ont i kroppen (rygg och leder). Sköldkörteln började också krångla. Till slut så var spiralen i snurr nedåt så det fanns ingen annan utväg än att låta honom somna in. Vi saknar honom så fruktansvärt. 😢

En vecka innan Exzo somnade in så hamnade en malletik på 3½ år hos oss. Hon kom från samma kennel som Bruno. Hennes namn: Subtils Mirage. Hon var kallad för Mir men Petter döpte henne snabbt om henne till Mirre så det fick hon fortsätta heta. Nytt liv = nytt namn. Bruno är förresten farbror till henne. Egentligen skulle hon bara mellanlanda då uppfödarna var oroliga att ägaren skulle få för sig att avliva henne om hon inte kom till något annat hem. Så vi erbjöd oss att köpa lös tiken så att uppfödarna kunde hitta ett nytt hem i lugn och ro. Tyvärr var tiken i så taskigt skick mentalt. Ett obefintligt självförtroende och hennes beteende var som att hon var tvångskommenderad att ligga inomhus. Jättetrevlig utomhus däremot. Och så fort man nämnde ordet "kom" så drog hon och lade sig i ett hörn. Väldigt skumt. Anledningen till att ägaren skulle sälja henne var för att tiken var flåsig i bilen (?)  och att de, enligt henne, inte fungerade ihop på agilityplanen. Vi insåg snabbt att hon skulle vara tvungen att vara kvar ett tag så hon fick landa och rehabiliteras.
Nu gick hon så snabbt in i flocken och fungerade kanon med våra hundar så vi beslöt oss för att hon fick bo kvar hos oss. Det kändes så taskigt att först rehabilitera henne och få henne trygg för att sedan slita upp henne från den tryggheten.
Vårat arbete blev att bara låta henne vara och få lugn och ro. Så fort hon visade tendens att ta för sig och "våga" så berömde vi henne. Bara push och peppande för att stärka henne. Detta började rulla på och så fort hon insåg att hon inte skulle få stryk eller bli kommenderad så  gjorde hon stora framsteg hela tiden. Vi hade inga planer med henne när vi tog henne annat än att hon bara skulle få vara hund en tid och sedan fick vi se vad hon var kapabel till. Flåsandet i bilen var inga problem at komma tillrätta med. Gardiner för buren och köra varligt samt ha positiva upplevelser när man stannade plus peppande när bilen var på rull. Ytterligare ett konstigt beteende visade sig i bilen. Hon kröp ihop och vände sig bort från en när man tittade på henne från där man satt i framsätet. Förmodligen blivit rejält åthutad för att hon flåsat i bilen. Som sagt, det redde ut sig snabbt och numer beteer hon sig som en normal hund i bilen.

Med facit i hand i dagens datum så har det visat sig att vi fått oss en riktig KANONHUND!!! Hon var bara felbehandlad från start. Träningen gav snabbt resultat och i höst (-16) så började vi tävla för att se vart vi låg.
* Lydnadsklass 1. 1:a pris på första starten.
* Lydnadsklass 2. 1:a pris på andra starten och 1:a placering.
* Appellklass Spår. Uppflytt på första starten.
* Rallylydnad Fortsättning. RLDF på fjärde starten varav ett kval med 100 poäng.)
* Utställning. 1 BIR, 2 CACIB.
* Årets Subtilshund 2016 (Uppfödarpris)
* Piteå BK's Aktivitetstrofé 2016 ( 4 kategorier: Bruks, Lydnad, Rally och Utställning)

Mirre är mycket lättsam, rolig att träna med och lättlärd. Hon är balanserad, har kamplust och arbetslust. Numer vågar hon låtsas bli arg när man retas lite med henne i leken. Det har visat sig att även denna hund har humor.

Så, till våren-sommaren så kommer vi att inseminera Mirre med en amerikansk hane Merson's Golden Boy "Benoit". Nya linjer som inte finns i sverige ännu. Detta är ett erbjudande från Mirres uppfödare. Det ska bli riktigt spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar